УСПЕХИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

В КРАЯ НА ПЪРВОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА 21. ВЕК

 

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ И НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР ПРЕДСТАВЯТ:

 

На фокус: „Печалбата”

 

 

„ПЕЧАЛБАТА” - филмът

„Печалбата” е пълнометражен игрален филм, който не може да бъде вместен в някакви определени рамки. Той представлява еклектика от жанрове – комедия, екшън, криминале и пародия, всичко това поднесено по един забавен и оригинален начин, с необходимата доза самоирония.

В центъра на филмовата история са Къри, Тони и Дългия - трима добри приятели (в ролите Сашо Косев, Зуека и Малин Кръстев). Те са безработни, прекарват дните си в кварталния бар, в очакване нещо да се случи …

И така един ден, проверявайки талона си от “Еврофутбол”, Къри установява, че печели джакпота – огромна сума пари. Оттам нататък животът му се променя, но не така, както си е мечтал. Започва една жестока борба за опазването на скъпоценната печалба. Тримата приятели и бодигардът на Къри – Макс, изигран от Асен Блатечки, се сблъскват със суровата действителност, в която всеки техен познат, дори и най-близките им хора, се опитват да откраднат талона от Къри. И сякаш това не е достатъчно, героите успяват да се забъркат в една друга, още по-опасна история. Четиримата попадат в центъра на гангстерска битка, чиято цел е безценен диамант. Нещата стават адски напечени и приятелите са принудени за кратко време да се превърнат в истински екшън-герои, което води до много комични ситуации.

Двете сюжетни линии се развиват паралелно, действието е динамично и наситено с обрати. Накрая се оказва, че нищо не е такова, каквото изглежда, и финалът е абсолютно неочакван и непредвидим.

 

Режисьор и сценарист е Магърдич Халваджиян, оператор е Людмил Христов, продуценти са Владо Даверов, Александър Методиев и Красимира Дионисиева. Ролите са поверени на Александър Косев, Малин Кръстев, Васил Василев - Зуека, Асен Блатечки, Койна Русева, Мая Бежанска.

„Печалбата” е продукция на БНТ, Бояна филм и Еврофутбол.

 

Режисьорът за филма:

"Каскадите и спецефектите в „Печалбата” не отстъпват на тези в холивудския хит „Матрицата”.

За мен проблемът на новото българско кино е, че то не умее да разказва добре. За да се върнат хората в киносалоните, трябва да им се предложи продукт, който да забавлява, който да е комерсиален, който да е заснет с динамичен ритъм и монтаж. Зрителите (особено по-младото поколение) не искат да гледат тежки и бавни филми. И не виждам нищо лошо в това! Нека дадем на хората това, от което имат нужда.

„Печалбата” е именно такава продукция – динамична и забавна, с интересен сюжет  и страхотни актьори – Малин Кръстев, Зуека, Сашо Косев, Асен Блатечки и др. За мое и на целия екип съжаление, този филм така и не получи шанса да стигне до киносалоните. Тогавашната директорка на БНТ Лиляна Попова реши да го излъчи по телевизията преди кинопремиерата му! Това е безумен прецедент, който буквално реши съдбата на „Печалбата”, по-точно лиши го от съдба."

 

Актьорите за филма

 

Малин Кръстев: “Прочетох сценария и много го харесах. „Печалбата” бе заснет за 18 снимачни дни, като снимахме по 16-17 часа в денонощието. Благодарение на Маги се получи филм със страхотна визия и уникален начин на разказване. Мога само да му благодаря за гласуваното доверие и за шанса да участвам в продукцията.”

 

Асен Блатечки за минаването през стъкло във филма: “Това стъкло се нарича „захарно”, но всъщност е направено от много твърда пластмаса. Сам направих тази каскада и много се гордея с нея.”

 

Критиката за филма

„Бих искал да изкажа похвалата си към създателите на филма, тъй като това е първият български филм, който е последовател на Куентин Тарантино, Робърт Родригес и на филми като „Криминале”, „Истински романс”, „Ел Мариачи”, „Десперадо”... Диалозите може да не се толкова сполучливи, а сюжетът да не е гениален, но... първата стъпка вече е направена.” Емилиян Николов, „Литературен клуб”

„Режисьорът явно познава добрите образци на световното гангстерско кино, снимано с намигване към зрителя. И сигурно е фен на таланти като Гай Ричи, Джон Ву, Робърт Родригес. Човек лесно може да открие в „Печалбата” похвати и типажи от „Две димящи дула”, „Лице на заем” и „Десперадо”, само че побългарени. В резултат се е получила пародия на пародията - нещо като „Каналето пикчърс” алангле с холивудска мерудия.” Ирина Вагалинска, „Новинар”

 

 

Фестивални участия

2001

Университетски фестивал на изкуствата и културата "Дионисия" в Созопол

2002

Фестивал на българския игрален филм „Златна роза”, Варна

 

 

 

 

Назад към Съюз на Българските Филмови Дейци