УСПЕХИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

В КРАЯ НА ПЪРВОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА 21. ВЕК

 

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ И НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР ПРЕДСТАВЯТ:

 

На фокус: „Емигранти”

 

 

„Емигранти” - филмът

Тримата приятели Мъро, Шпера и Юри са безработни и едва свързват двата края. Заплетени в сложни, истерични взаимоотношения с близките си, те сякаш са емигрирали от семействата и от страната си. Провокирани от мистериозно телефонно обаждане, тримата тръгват на път с надеждата да променят живота си. На места забавен и смешен, на места тъжен, филмът изследва духовната емиграция на младите хора в България.

 

„Емигранти” е разпространен в България с 4 копия, в киносалоните са го видели повече от 10 000 зрители.

Филмът е продукция на НФЦ, Нафтекс България Холдинг и БНТ.

 

Режисьори на филма са Ивайло Христов и Людмил Тодоров, сценарист е Людмил Тодоров. Зад камерата е операторът Стефан Иванов, продуцент е Митко Тодоров. Ролите са поверени на Деян Донков, Валери Йорданов, Иван Радоев, Параскева Джукелова.

 

Режисьорите за филма

"Жанрът може би е драматична комедия. Историята е тъжна, но написана и разказана с много хумор. Надявам се, че актьорите ще я изиграят точно така. В живота е същото - трагичното се превръща в комично, ако го погледнеш под определен ъгъл. "  Ивайло Христов пред „Стандарт”

 

"Дадох си сметка, че за да стане филмът свестен, най-добре е да поканя човек, на чийто талант вярвам. И не се поколебах за Ивайло (Христов)." Людмил Тодоров пред „Новинар”

 

Критиката за филма

"Темата - рови в най-големите болки на деня: отчайващата безпътица за младите.
Драматургията – калейдоскопична
, или, ако щете, мозаична, но с много як, "вътрешен" цимент.
Филмовата направа - с нюх за кино.
Жанровото решение - лирико-комедийно-трагедийно, с безброй изненадващи синкопи във взаимопревръщенията на трите начала.
Актьорите - умно-прелестни.
Посланието - от вечните: за мъчнотията да си човек в нечовешки периметри и не само.
"
Искра Димитрова, „Култура”

 

"Авторите на филма искат, когато зрителите гледат сътвореното от тях, да изпитат мигове на удоволствие и да видят, че и у нас могат да се правят хубави филми." Антон Стефанов, „Седмичен труд”

 

"Людмил Тодоров и Ивайло Христов се стремят да минат отвъд описателния подход и по-дълбоко да анализират беззаконието, в което протича животът на техните герои. Живот без ценностни ориентири не оказва нужната съпротива пред настъплението на произвола. Майсторски направен филм, пълен с изобретателност и находчива игра между слово, актьорска пластика, музика." Светла Иванова, „Кино”

 

Фестивални участия и награди

 

2002

„Златна роза” за най-добър филм и най-добра мъжка роля (поделена между тримата главни изпълнители - Деян Донков, Валери Йорданов и Иван Радоев), Фестивал на българския игрален филм „Златната роза”, Варна

 

2003

Награда на публиката на Международния София Филм Фест

Награда на ФИПРЕСИ (Special  Mention) на Международния София Филм Фест - за Деян Донков, Валери Йорданов и Иван Радоев

МФФ Солун

МФФ Сараево и др.

 

 

Назад към Съюз на Българските Филмови Дейци